A rumok a világ talán legkedveltebb és legváltozatosabb szeszes italai, amiket cukornádból, cukornádmelaszból vagy cukornádszirupból állítanak elő. A történetük a 17. századra nyúlik vissza, amikor a karibi szigetek cukornádültetvényein kezdték meg az első lepárlásokat.
Azóta a rumok számos változatban és stílusban készülnek, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt. Az ital készítésének folyamata több lépésből áll: a cukornád levét kinyerik, amelyet vagy közvetlenül lepárolnak, vagy melasz formájában erjesztenek. Az erjesztett cukornádlé vagy melasz ezután lepárlásra kerül, ami a rum alkoholtartalmának és ízének alapját adja.
A lepárlás után érlelésre kerül, aminek az időtartama lehet néhány hónap vagy akár több évtized is. Az érlelés során a rum fás, vaníliás és karamelles jegyeket kap, amik tovább gazdagítják az ízprofilját. A rumok általában három fő kategóriába sorolhatók: fehér, arany és sötét. A fehér rumok, mint például a Bacardi, világos színűek és lágy ízűek, gyakran koktélok alapanyagaként használják ezeket.