Tulajdoni lap lekérdezése pár kattintással

By | 2024. szeptember 18. szerda

Amikor ingatlant készülünk vásárolni, akkor a tulajdoni lap lekérdezése elsődleges feladatunk legyen! Ezt a lépést semmi esetre se hagyjuk ki! Manapság a tulajdoni lap lekérdezése Ügyfélkapun keresztül is megtörténhet. Ehhez nincs másra szükségünk, mint egy fiókra, valamint a kiszemelt ingatlan helyrajzi számára. Ha ezt beírjuk a kereső megfelelő sorába, akkor azonnal meg tudjuk nézni a lakás, ház állapotát. A tulajdoni lap rengeteg lényegi információt tartalmaz.

Például van-e hitel az ingatlanon (jelzálog)? Bejegyzésre került-e rajta valamilyen jog (haszonélvezeti jog)? Van-e rajta adótartozás vagy felvett támogatás? Továbbá látni fogjuk az előző és a jelenlegi tulajdonosok adatait, de még azt is, hogy a tulajok milyen hányadban birtokolják az önrészüket. A tulajdoni lap lekérdezése után egy hivatalos dokumentumként, jogi erővel bíró papírt fogunk birtokolni. A földhivataltól lekért, hivatalos pecséttel ellátott verzió megtámadhatatlan. Bizonyító erővel bír. Jogi vitáknál ezt a változatot kell kikérnünk, ami csupán 3000 Ft.

Mit tartalmaz a tulajdoni lap?

Az első és legfontosabb, hogy tartalmazza az ingatlan helyrajzi számát és a tulajdonosok nevét. Ha már több gazdája is volt az ingatlannak, akkor még az előző tulajdonosok nevét és tulajdonhányadát is feltüntetik. Továbbá láthatjuk, ha hitel vagy valamilyen adótartozás van az adott épületen. Ez nagyon fontos, hiszen így nem tudnak átverni bennünket. Széljegyzetben feljegyzik a beadvány iktatószámát, valamint a benyújtás dátumát. A széljegy tehát megmutatja a még elintézetlen kérelmeket és tartalmazza a már benyújtott kérelmeket. Azt is feljegyzik, hogy az ingatlan nyilvántartási eljárás mikor vette kezdetét.

A tulajdoni lap lekérdezése során megismerkedhetünk a másolat és a hivatalos verzió közötti különbséggel. Természetesen szemlére is lehetőségünk van. Ekkor a tulajdoni lap első oldalát tudjuk megnézni. Ebből már sok minden kiderül, de a legrészletesebb az a hiteles változat. A tulajdoni lapnak általában nincs érvényességi ideje. Addig tart, amíg nem történik rajta valamilyen adatváltozás. Viszont a hitelintézetek és hivatalos szervek is 1 hónapnál nem régebbi tulajdoni lap másolatot szoktak kérni.

A tulajdoni lap lekérdezése mindig kötelező?

Sok esetben igen, kötelezővé teszik a hivatalos ügyek intézéséhez. Viszont előfordulnak olyan helyzetek, amikor csak erősen ajánlott. Egy ingatlan megvásárlásánál a legkézenfekvőbb megoldás az, ha lekérdezzük az adott ingatlanra vonatkozó jogviszonyokat. Akár másolatot is tudunk kérni. Ennek lekérdezése évente 2 alkalommal ingyen történik. Természetesen, ha valahová a hivatalos dokumentumra van szükség, akkor azért 3000 Forintot kell fizetnünk. Ezt megtehetjük online is, bankkártya segítségével.

Ha most szeretnénk valamilyen ingatlant vásárolni, akkor célszerű a tulajdoni lap lekérdezésen felül, néhány fontos információt a fejünkben tartanunk. Befektetés szempontjából, az ingatlan piac jövedelemmel kecsegtet. Ám, ha nem vigyázunk, könnyedén pórul járhatunk. Egyedül ne vágjunk bele új ház vagy lakás vásárlásába, mert könnyedén beletörhet a bicskánk! Kérjünk fel hozzá olyan ingatlanokkal foglalkozó szakembert, aki sokéves tapasztalatra tett szert!

Az ingatlan piac alakulása befolyásolja a befektetésünket?

Erre egy határozott igen a válasz! Nem is lehetne más, hiszen ahogyan változik az ingatlan piac, úgy idomulnak az árak is. Van, hogy lassabban, de előfordul, hogy a növekedés vágtató ütemet vesz fel. Az ingatlan piacon nem csupán vásárolni és kivárni lehet. Az adott lakás értékét eladás nélkül is növelhetjük, például bérléssel. Ezzel gyakorlatilag nem kötjük le a pénzünket, viszont sokat jövedelmezhet számunkra. Ráadásul még az ingatlan értékét is növelhetjük.

Bérlés során, a bérlő fizeti ki a lakással kapcsolatos kiadásokat, ami mellett bevételünk keletkezik. Ezzel pedig kiválóan fedezhetjük a törlesztő részleteket. Ha ez utóbbival már nem kell bajlódnunk, akkor a bérleti díj a megtakarításainkat fogja növelni. Természetesen a bérbe adásnál is kell kiadásokkal számolni. Ez általában a berendezések karbantartását és az állapot megőrzését jelenti. Továbbá, felmerülhetnek közös költségek, biztosítások és lakásfelújítási program. Az ingatlan piac mindig rejt magában rizikót!

Az ingatlan piac valóban kockázatos?

Soha nem állandó, az árak gyakran változnak és mindig jönnek olyan időszakok, amikor nem jó eladni vagy éppen vásárolni ingatlant. Így kicsit rizikós üzletnek tekinthető. Az ingatlan piac manapság folyamatos emelkedést mutat, viszont azt még a szakértők sem tudják, hogy ez hol fog megállni. Bármennyire is sima ügyletnek gondoljuk az ingatlanba történő befektetést, vásárlás előtt több mindent tartsunk szem előtt! Például egy sürgős eladást, amivel akár bukhatunk is.

Az ingatlan piacon nagyon népszerűnek számítanak az alacsony árkategóriájú épületek. Ezeket azért szokták ilyen olcsón kínálni, mert legtöbbször az eladók szorult helyzetben vannak. Viszont jól gondoljuk meg, hogy mit választunk! Ugyanis előfordulhat, hogy sokáig kell majd várakoznunk az eladásra vagy egyszerűen nem sikerül jelentősebb hozammal megszabadulnunk az olcsón megvásárolt ingatlantól.